Βιογραφικό

Αντρούλα Ελιά - βιογραφικό

Γεννήθηκα στα Κάτω Πολεμίδια αλλά εδώ και πολλά χρόνια ζω και εργάζομαι στην όμορφη Λεμεσό, την πόλη του πατέρα μου.

Πιστεύω ότι γεννήθηκα ζωγράφος, ήταν πάντα το όνειρο μου. Μελετούσα και θαύμαζα τους ζωγράφους της Αναγέννησης, ιδίως τον Μιχαήλ Άγγελο. Αυτοί ήταν οι δάσκαλοι μου.

Λατρεύω την τρέλα και την τελειότητα στα έργα του Νταλί. Το υπέροχο φως που βγαίνει μέσα από τα σκοτεινά έργα του Ρέμπραντ. Η διάνοια του αγαπημένου μου Ντα Βίντσι. Δεν ξέρω πόσο με έχουν επηρεάσει τα διάφορα ρεύματα και τάσεις στις τεχνικές της ζωγραφικής, δεν ξέρω καν αν μπορώ να με ονομάσω ζωγράφο. Ξέρω μόνο ότι ανήκω στην τέχνη, η ζωγραφική με καθορίζει, είναι η ίδια μου η ζωή, μια μέρα πάει χαμένη αν δεν την υπηρετήσω. Είμαι αφοσιωμένη λάτρης και μαθήτρια στην υπηρεσία της Τέχνης.

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας με έχουν χαρακτηρίσει σαν η ζωγράφος του
΄΄Μύθου και του Ονείρου΄΄, το οποίο με τιμά ιδιαίτερα.

Περπάτησα και ονειρεύτηκα, περπατώ και ονειρεύομαι στα μονοπάτια της Ελληνικής Μυθολογίας. Η υπέροχη φαντασία και προσωποποίηση των φυσικών φαινομένων στις σελίδες της, μου προσφέρουν εικόνες ονειρικές, που βρίσκοντας απήχηση στη ψυχή μου μετουσιώνονται στον καμβά μου. Ένα έργο είναι ένα όραμα. Πρώτα έρχεται η εικόνα στο μυαλό χωρίς να ξέρει ο καλλιτέχνης το λόγο που η εικόνα βρίσκεται εκεί. Αυτή είναι η έμπνευση!

Έχω μέχρι σήμερα παρουσιάσει 18 ατομικές εκθέσεις και έχω πάρει μέρος σε
πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό (Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική,
Βουλγαρία, Ισραήλ, Χονγκ-Κογκ, Ιαπωνία και αλλού). Έργα μου βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού.

 

Δούλεψα με πολλά υλικά και τεχνικές. Ελαιογραφία, Παστέλ, Σινική, Τέμπερα,
Βιτρό, για να καταλήξω στο Ακρυλικό που με εκφράζει απόλυτα με την διαφάνεια
και την ζωντάνια των χρωμάτων του, μαζί με μια ποικιλία από μικτά υλικά.
Ασχολούμαι επίσης με τις Γραφικές Τέχνες, το Βιτρό, την Ακουαρέλα και την
Εικονογράφηση.

 

Παράλληλα ασχολούμαι με τη Βυζαντινή Τέχνη και την Αγιογραφία η οποία με
οδηγεί σε δρόμους προσευχής, ηρεμίας και αυτογνωσίας. Εικόνες μου βρίσκονται
σε πολλές Εκκλησίες και κοσμούν πολλά σπίτια και γραφεία.

 

Πιστεύω ότι γεννήθηκα ζωγράφος. Εύχομαι και παρακαλώ να έχω πάντα την
δύναμη να συνεχίσω τον δρόμο αυτό και είθε αφήνοντας αυτό τον πρόσκαιρο
κόσμο να φύγω με ένα πινέλο στο χέρι…

Αντρούλα Ελιά

Ας αφήσω να μιλήσουν για μένα άλλοι άνθρωποι που με γνώρισαν και πίστεψαν σε μένα και την τέχνη μου.

Testimonials

Την Αντρούλα Ηλία την ξέρω εδώ και πολλά χρόνια και την συστήνω σαν την μεγάλη μου κόρη. Μόλις τέλειωσε το σχολείο ένα συνεσταλμένο κοριτσάκι, ήρθε να ζητήσει δουλειά σαν σχεδιάστρια. Για να ακριβολογούμε ήρθε να μας εντυπωσιάσει με το πηγαίο ταλέντο της. Της ζητήθηκε να ζωγραφίσει ένα έργο. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Η γραμμή, το χρώμα, η σύνθεση, η φαντασία, η άνεση και η ταχύτητα ήταν όλα εκεί. Αυτή η εξέταση ήταν μόνο η αρχή. Η εξέλιξη ήταν ραγδαία. Μέσα από την πολύχρονη συνεργασία μας είχα την ευκαιρία και την τύχη να παρακολουθήσω τα βήματα -μάλλον τα άλματα- προόδου της Αντρούλας Ηλία.

 

Χιλιάδες σχέδια, μακέττες, εμπορικά σήματα, πόστερς, βιτρό,αγιογραφίες, εικονογραφήσεις βιβλίων... Σύντομα ανάλαβε ως art director. Η Τέχνη είναι η ζωή της. Όποιο μέσο και τεχνική κι΄αν χρησιμοποιούσε, το αποτέλεσμα ήταν πάντα εξαιρετικό.. Μολύβι, Μελάνι, Ακουαρέλλα, Ακρυλικό, Λάδι, Κάρβουνο, Παστέλ, Βιτρό, Πυρογραφίες, Μεταξοτυπίες... Τα έργα της σε ταξιδεύουν στο παρελθόν, σε φέρνουν στο παρόν και σε παίρνουν στο μέλλον. Κάθε κομμάτι είναι και μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ευχάριστη έκπληξη που χαρίζει ψυχική ευφορία, απόλαυση και πνευματική ανάταση.

 

Η Αντρούλα Ηλία Ζωγράφος, Αγιογράφος, Γραφίστας, θεωρείται μια καταξιωμένη εικαστική καλλιτέχνις, με ένα πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο, που ζει και εργάζεται στην Λεμεσό. Υπηρετεί με συνέπεια και πάθος την Τέχνη, δουλεύοντας αθόρυβα. Είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που παρά τις επιτυχίες της δεν έχει ‘‘καβαλήσει το καλάμι’’, και δεν αισθάνεται άνετα όταν την συγχαίρουν και εκθειάζουν το έργο της.

 

Έχει στο ενεργητικό της 18 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. (Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Αμερική, Ισραήλ, Γιουγκοσλαβία, Σερβία, Κροατία, Περσία, Αίγυπτο, Λίβανο, και αλλού). Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές και κοσμούν ξενοδοχεία, σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία, Εκκλησίες.

 

Είναι μέλος του Συνδέσμου Free Painters and Sculptors Αγγλίας, του Institute of Multi Skils και του Academy of Multi Skils, Αγγλίας. Για την Βυζαντινή Τέχνη και τις Αγιογραφίες της, έχει τιμηθεί σε ειδική τελετή από τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάπας Πάσης Αφρικής, Πέτρο. Τα ενδιαφέροντα της -πέρα από την Τέχνη- είναι η μελέτη και η έρευνα. Την μαγεύει η Μυθολογία και διακρίνεται για την φιλοσοφική της σκέψη. Αυτή είναι η Αντρούλα Ηλία, Καλλιτέχνης, Φιλόσοφος, Άνθρωπος.

Προϊστάμενη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού

 

Σε μια από τις εκθέσεις μου με τίτλο Πρόσκληση στο Όνειρο είπε:

 

"Είναι ξεχωριστή η χαρά μου, που εγκαινιάζω απόψε, εδώ σ'ένα από τους πιο ζωντανούς πολιτιστικούς χώρους του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, το Κέντρο Τεχνών του Ιδρύματος Πανίκος Μαυρέλλης, τη 16η ατομική έκθεση μιας ζωγράφου με μακροχρόνια και αδιάλειπτη παρουσία, εικοσιπέντε σχεδόν χρόνων, στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης και του τόπου γενικότερα, με ουσιαστική εκπροσώπηση του έργου της, σε ομαδικές εκθέσεις, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

 

Με τη σχεδιαστική της ευχέρεια και άνεση, με σύνεργα το ακρυλικό και τον καμβά και με μια προσέγγιση που κινείται ανάμεσα στον παραστατικό ρεαλισμό της εικονογράφησης, της γραφιστικής τέχνης και της ονειρικής υπέρβασης, η Αντρούλα Ηλία μας ταξιδεύει στη σφαίρα του αισθησιασμού και της φαντασίας, αποτυπώνοντας τις αρχέγονες θεότητες του Ουρανού και της Γης, τον Hλιο και τ'αστέρια, ιπτάμενα άλογα, πετούμενα και αμφίβια όντα, θεούς, ημίθεους και αρχετυπικές φιγούρες από την ελληνική μυθολογία, περιβεβλημένες από μια αύρα συμπαντικής ανάτασης.

 

Ο Δίας, η Αφροδίτη, ο Ποσειδώνας και η Δήμητρα, ο Ορφέας, η Περσεφόνη, ο Βάκχος, ο Ενδυμίων, ο Aδωνις και η Αμφιτρίτη, οι Πλειάδες και οι Νηρηίδες, οι Τιτάνες, ο Πήγασος, η Λήδα, η Κασσάνδρα, ο Αχιλλέας και η Εκάτη απολήγουν μορφές σύγχρονες και αχρονικές συνάμα. Ταυτόχρονα μετασχηματίζονται σε μνημειακά ζωγραφικά αφιερώματα σ'ένα αλλιώτικο κόσμο της χαράς, της ελπίδας και της αισιοδοξίας, μέσα από τη ρυθμική, αρμονική σύλληψη και λειτουργία ολόκληρης της ζωγραφικής επιφάνειας και των επί μέρους τμημάτων της, μια δεξιοτεχνική απόδοση του χρώματος και μια διάχυση φωτός, που ανακαλεί τις εκλάμψεις της βυζαντινής εικονογραφίας. Καταφέρνει έτσι η Αντρούλα Ηλία να μας απογειώσει σε μια ατμόσφαιρα μεταφυσικής ευφορίας, προσφέροντας διεξόδους πέρα από τη μουντή και άχρωμη καθημερινότητα.

 

Συγχαρητήρια στην Αντρούλα Ηλία στην οποία εύχομαι κάθε επιτυχία και συνέχιση της δημιουργικής της πορείας με τον ίδιο πάντα ενθουσιασμό."

Πρόεδρος ΑΝΤ1 Κύπρου
Ξενοδοχείο Χίλτον 30-3- 2009


Βλέπετε αυτά τα έργα. Αυτή την πανδαισία, αυτή την εξαιρετική αρμονία;


Εγώ βλέπω ότι υπάρχει ένας υπερβατικός ρεαλισμός, ρωμαλέος, εύρωστος αλλά και εύθραυστος, ο οποίος λειτουργεί και μυθολογικά και ονειρικά. Αλλά εκείνο που λειτουργεί καλύτερα, λειτουργεί ο μύθος, λειτουργεί το όνειρο, λειτουργεί η Τέχνη και λειτουργεί η Αντρούλα Ηλία.


Η Τέχνη αυτή που λειτουργεί μ΄αυτό τον τρόπο είναι δική σας.

 

Αγαπητή Αντρούλα, συνέχισε. Κτίσε τον όμορφο κόσμο για μας!